90 СУ спечели наградата „Златна ябълка“!

Home / 90 СУ спечели наградата „Златна ябълка“!

.

Скъпи приятели,

Изключително сме щастливи да ви споделим, че в навечерието на любимият на всички, празник на детето – 1 Юни, на тържествена церемония 90 СУ „Ген. Хосе де Сан Мартин“ спечели престижната награда „Златна ябълка“, борейки се с още много училища от цялата страна!

.

.

Национална мрежа за децата организира за единадесета поредна година наградите „Златна ябълка“, които се присъждат на личности, организации и институции, допринесли със своята работа за подобряването на живота и благосъстоянието на българските деца.

.

Наградите бяха връчени на 31-ви май, на специална церемония, която се проведе на живо и онлайн. Водещи на събитието бяха радиожурналистът Драгомир Симеонов и Жанет Хаджиева и Аделина Налбантова от младежка мрежа „Мегафон“.

.

Наградите „Златна ябълка“ се присъждат в категориите „Герой на децата“, „Детска организация“, „Училище“, „Болница“, „Община“, „Журналист“, „Благотворител“ и Награда за цялостен принос.

.

11-тото издание на наградите „Златна ябълка“ получи общо 54 номинации.
Категориите „Герой на децата“ и „Детска организация“ бяха отворени за номиниране и гласуване от цялата общественост, като тази година своя вот дадоха над 2000 участници.

.

В останалите категории номинации по регламент подават 140-те организации членове на Национална мрежа за децата. В журито, което пое трудната задача да избере победителите, участваха: Александра Мирчева – Коалиция Образование 2030, Юлияна Колева – Национално сдружение на общините в България, Елена Атанасова – УНИЦЕФ България, Алексей Пампоров – социолог от „Института по философия и социология“ към БАН, журналистът Лора Филева, доктор Бояна Петкова – създател на фондация „Ида“, Красимира Величкова – директор на Български дарителски форум. Младежите от „Мегафон“ също участваха в журито и представиха младежкия глас.

.

По време нa церемонията на „Златна ябълка“ 2021 Национална мрежа за децата представи Сертификата “Компания – приятел на детето”, който се връчва на компании, които развиват подкрепящи политики в полза на децата и създават благоприятна среда за своите служители с деца и техните семейства. Георги Богданов – изпълнителен директор на Национална мрежа за децата и д-р Джейн Муита – официален представител на УНИЦЕФ за България, връчиха първите сертификати. Първите три компании – приятели на децата, са: „Лидл България“, „А1“ и „Уникредит Булбанк“.

.

Победителите в „Златна ябълка“ 2021 са:

  • В категория „Училище“ : 90 СУ “ Ген. Хосе де Сан Мартин“, град София
  • В категория „Община“: община Луковит
  • В категория „Благотворител“: „Дженерали Застраховане“
  • В категория „Журналист“: Надежда Цекулова
  • За втора поредна година награда за болница не беше присъдена
  • Награда за цялостен принос: Георги Апостолов
  • В категория „Детска организация“: Фондация „Герои на времето“ (TimeHeroes)
  • Специална награда „Герой на децата“ – Доктор Адил Кадъм, посмъртно
  • „Герой на децата“: Елица Узунова

.