Гост Ролеви модел 9А

Какво значи да успееш в живота? Първото, което изниква наум е наличието на финансова стабилност и, ако може – независимост. Да караш скъпи коли, да пътуваш, да ходиш на яки почивки, да познаваш интересни и влиятелни хора. Почти никога обаче не се замисляме как се стига до там, какво е нужно, за да успееш в живота. И, наистина ли парите са голямата Цел №1 на успелите хора?

В тази посока учениците от 9А клас имаха възможност да поговорят с Калоян Димитров, нашият гост ролеви модел, който в края на март отдели голяма част от времето си, за да побеседва с тях. Господин Димитров владее на високо ниво няколко езика, които ползва ежедневно в работата си с международни клиенти. Той е личност, която буди уважение и желание за подражание. Как обаче се стига до това ниво на личностно и професионално развитие?

Гостът ни се върна в годините, когато е бил именно в девети клас и разказа, че тогава далеч не е бил сред “популярните” в класа, падал си е по ученето на чужди езици и, както и повечето съвременни тийнейджъри, е срещал трудности да се впише в класа. 

Той сподели, че нещото, което коренно е променило живота му, е включването му в редиците на младежкия Червен кръст. След гостуване на група от организацията в неговото училище, младият Калоян бил впечатлен и привлечен от идеята да помага. Въпреки скептичното мнение на своите съученици, той все пак се записал. И това го направило част от нещо голямо, нещо стойностно, което далеч надхвърляло представите на връстниците му за живота. 

Господин Димитров ни наблегна на това как, въпреки че е много трудно, човек трябва да отстоява интересите и ценностите си, независимо колко те могат да се различават от тези на масата. Как човек трябва да използва ресурсите и обстоятелствата, с които се среща по пътя си, за да напредва, да постига целите и мечтите си и да прави света едно по-добро място за живеене.

Учениците научиха интересни случки от личния и професионалния път на госта, като със запомнящи се примери той им показа колко е важно да бъдем толерантни и емпатични, да не прибързваме в преценката за околните и да проявяваме нужното разбиране, дори когато в действителност все още не разбираме изцяло човека отсреща, защото от прибързаните изводи и действия, често страдат и губят всички.

Учениците зададоха въпроси по множество теми, като това как да бъдеш приет, как да избегнеш лошите компании, без да те окачествят като смотан, как да успееш да бъдеш себе си, когато всичко около теб те кара да си друг… Изникнаха въпроси за важността от пари, власт, свободно време, личен живот…

Най-силното послание, което г-н Димитров предаде на учениците беше това, че сега, докато са млади, те трябва да се стремят да дадат всичко от себе си, за да могат в едно недалечно бъдеще да постигнат мечтаната работа, която да им донесе… Щастие.

Да, именно Щастие. Не пари, не скъпи коли, не луксозни ексурзии, не имидж и тълпи фенове, а… Щастие.

Срещата с г-н Калоян Димитров даде много храна за размисъл на всички присъстващи. Той успя да създаде приятелска и подкрепяща атмосфера и насърчи повечето ученици да използват случая, за да зададат своите въпроси и да научат повече за нещата, които ги вълнуват.

Интересна беше и дискусията между госта и един от присъстващите ученици, за това че никога не бива да подценяваме човешкия фактор, не бива да използваме хората единствено като ресурс, а да ги приемаме и уважаваме като равни, независимо от мястото, на което се намират по житейския си път спрямо нас. Всеки е важен на мястото, на което се намира и за хората, с които животът е решил да го срещне.

Много благодарим на господин Димитров за отделеното време, енергия и внимание и се надяваме той отново да бъде наш гост!