Добре дошли в сайта на 90. СУ !

Добре дошли в сайта на 90. СУ !

Хосе Франсиско де Сан Мартин /1778-1850/ е аржентински военен деец, чиито кампании са решаващи за независимостта на Аржентина, Чили и Перу. Заедно със Симон Боливар е смятан за най-изтъкнатият ОСВОБОДИТЕЛ на Южна Америка от испанска колониална зависимост. В Аржентина е признат за Баща на Отечеството, национален герой и  основател на държавата. Перу го почита като Освободител на страната, с титлите „Създател на перуанската свобода и на Републиката“ и „Главнокомандуващ на въоръжените сили“. В Чили армията също го признава за Върховен Главнокомандуващ.

 


Ген. Хосе Сан Мартин във Франция, 1848 г.

През 1812 г. Хосе Мартин се включва активно във въстанието за независимост на Аржентина. След обявяването на независимост през 1816 г. той участва във войските, извършили инвазия в Боливия през 1817 г. На следващата година неговата армия настъпва и завладява Сантяго де Чиле, а през 1821 г. завладява Лима – столицата на Перу. На 28 юли 1821 г. Хосе Мартин обявява независимостта на Перу и става първият Протектор (президент) на държавата. На 22 юли 1822 г. той се среща със Симон Боливар в Еквадор, след което променя интереса си към политиката. На 22 септември с.г. той се оттегля от поста си в полза на Боливар и от активна революционна и политическа дейност.

Умира на 17 август 1850 г. в Булон-сюр-Мер, Северна Франция . 30 години по-късно неговите тленни останки са преместени в Буенос Айрес.


Мавзолеят на Сан Мартин в Катедралата на Буенос Айрес