Добре дошли в сайта на 90. СУ !

Добре дошли в сайта на 90. СУ !

„Безопасно на пътя с електрически скутер“ – Да бъдем отговорни!

.

ГД „Национална полиция“ – МВР, Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) и Гаранционен фонд (ГФ) организират информационна кампания „Безопасно на пътя с електрически скутер“, която стартира на 13.11.2023 г. Чрез предоставяне на практическа информация и съвети се цели да се повиши информираността по темата и да се стимулира отговорността сред ползвателите на този вид превозни средства, които най-често са млади хора. В кампанията се акцентира върху 10 основни правила за безопасност при управление на електрически скутер.

.

Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ е подготвила специално за Деня на детето илюстрована книжка за оцветяване. Книжката  „Безопасност на пътя“ е с образователно съдържание заложено в учебната програма и е подходяща както за най-малките деца в детските градини, така и за по-големите.

Може да отворите книжката от ТУК


Видео „10 неща, които трябва да знаете, преди да се качите на електрически скутер“

БРОШУРА

.

.

ПЛАН НА ДЕЙСТВИЕ ПО БДП ЗА 2023/2024 УЧЕБНА ГОДИНА

.

.

Обучение по пътна безопастност „Бибитко“

Днес 14.11 всички първи класове преминаха през обучение по пътна безопасност „Бибитко“, организирано от Столична община и РЗИ.

Учениците преминаваха през виртуални улици и пешеходни пътеки с помощта на светофара, редиха пъзели с пътни знаци, посочваха правилно и неправилно поведение на тротоара и пътното платно, разпознаваха звуци от автомобилите със специален режим, оцветяваха и се забавляваха. Всички показаха убедителни знания и умения.
Накрая получиха и по едно светлоотразително мече, което да им помага при придвижване в тъмните часове на деня.

.

.

ПОСЛАНИЯТА НА ЕСЕННИЯ ЛИСТ

„Пазете децата“, „Децата нямат спирачки“, „Спри на червено“, „Използвай колани“ и други послания отправиха учениците от 2г клас към всички шофьори.

Прекрасната арка с послания е дело на нашата учителка по изобразително изкуство и технологии и предприемачество г-жа Силвия Антонова

Нека пазим децата и всички останали на пътя!

Карай внимателно, защото някой те обича и те чака у дома!

.

.

ПЛАН БДП – 2023/2024 ГОДИНА

.

Във връзка с традиционната акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!”. Седмицата от 16 до 22 септември е обявена за Седмица на детската пътна безопасност под надслов „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата”, а 20 септември е определен за „Ден без жертви на пътя“.

За периода от 01.06.2023 г. до 31.08.2023 г. са настъпили 31 ПТП с пострадали деца и ученици, от които 35 ранени и един загинало. Ранените деца и ученици се разпределят съответно: ранени пешеходци – 1, пътници – 21 и водачи – 3.  Има едно загинало дете-пътник в автомобил. Пострадалите, групирани по възраст, са съответно:17 годишни – 7 ранени лица /един загинал/; 16 годишни – 4 ранени лица; 15 годишни – 1 ранено лице; 14 годишни – 4 ранени лица; 13 годишни – 1 ранено лице; 12 годишни – 3 ранени лица; 11 годишни – 1 ранено лице; 10 годишни – 2 ранени лица; 9 годишни – 2 ранени лица; 8 годишни – 1 ранено лице; 7 годишни – 4 ранени лица; под 6 години – 5 ранени лица

         От страна на отдел „Пътна полиция“ на СДВР са планувани мероприятия за повишаване безопасността на децата и учениците, както в първия учебен ден, така и през цялата учебна година. В тази връзка отдел „Пътна полиция“ — СДВР предоставя на Вашето внимание следните препоръки към водачи, пътници и пешеходци:

Препоръчително е пешеходците да имат следното поведение:

 1. Да вървят по тротоара.
 2. Да използват подлезите и надлезите.
 3. Ако няма тротоар, да се движат срещу колите и най-вляво по банкета.
 4. Преди да пресичат на пешеходна пътека, винаги да се оглеждат в двете посоки.
 5. Да се убедят, че шофьорът ги е видял и разбрал, че ще пресичат. Предимството не гарантира безопасно пресичане.
 6. Да пресичат улицата бързо.
 7. Да пресичат само на зелено.
 8. Дори светофарът да свети зелено, да се оглеждат за приближаващи коли
 9. Да не отклоняват вниманието си като гледат в телефона или друго устройство, когато пресичат.
 10. Ако са със слушалки да намалят звука, за да чуват страничните шумове, с което могат да избегнат евентуална опасност, след подаден звуков сигнал.
 11. Ако са велосипедисти и използват тротоара или пешеходната пътека, да слязат от велосипеда и да го бутат.
 12. Особено важно е спазването на препоръките от децата и учениците, като за по-малките, движейки се с придружител нагледното обучение е задължително.

  В допълнение може да се обърне внимание на:

– да се покаже най-безопасния маршрут до училище /това обикновено е този с най-спокоен трафик и най-малко улици за пресичане/;

– да се научи да ходи по тротоара, а не по платното;

– да не играят с играчка докато ходят, защото може да я изпуснат на платното и да се втурнат, за да си я вземат;

– да се обясни на детето за какво да внимава докато върви и да бъде научено при пресичане да спазва простите правила: да спре на бордюра, да погледне наляво, после надясно, после пак наляво, да се ослуша дали не приближава кола и след това да премине;

– да му се напомни, че трябва да пресича на светофар само когато зеленият сигнал свети;

– да му се разяснят опасностите при пресичане измежду спрели автомобили;

– да му служим за пример.

Много злополуки с пешеходци стават поради това, че водачите не могат да ги видят докато не стане прекалено късно. Този проблем е още по-сериозен през нощта и при лошо време. Ако се носи подходящо облекло, ще се увеличи шанса пешеходецът да бъде видян навреме. Такова облекло е с ярки цветове и флуоресцентни елементи за през деня и светлоотразителни елементи за нощта. Светлоотразителни елементи се продават под формата на самозалепващи се ленти, които лесно могат да се прикрепят към дрехи и училищни чанти.

Водачите на ППС (пътни превозни средства) следва да се съобразяват и спазват следните препоръки:

 1. Да не спират в зоните на пешеходни пътеки или обособените места за пресичане на пешеходци, с което затрудняват видимостта на другите водачи на ППС, спрямо пешеходците.
 2. Независимо от разрешената скорост водачите да намаляват скоростта и да се движат с особено внимание в районите на пешеходни пътеки и други обособени места за пресичане на пешеходци.
 3. Да се движат с изключително внимание и подходяща скорост, минавайки покрай спирките на масовия градски транспорт и особено, ако има спряло ППС на спирката.

             Водачите на ППС да имат предвид, че пешеходците най-често са непредвидими в действията си и поради различни фактори, отрицателните последствия в повечето случаи са за тях.

Скейтборди, ролерите и скутерите (тротинетки) са много приятен начин за придвижване. За сметка на това те не са безопасни за управление по пътищата. Те са нестабилни и могат да бъдат заплаха както за този, който ги управлява, така и за околните. Многократно по-опасни са, ако ги управлява неопитен човек. Поради това се препоръчва скейтборд, ролери и тротинетки да се карат в паркове и градини, и никога по улицата. Трябва да се избягват много оживените места и да се внимава за другите пешеходци, особено за малки деца и възрастни хора.

Препоръките към пътниците са следните:

 1. Да пътуват при правоспособен водач (който има свидетелство за управление на моторно превозно средство).
 2. Да пътуват при трезвен и недрогиран водач.
 3. Да поставят обезопасителен колан/защитна каска.
 4. Да не стоят на място, което пречи на водача да контролира превозното средство.
 5. Да не пречат на водача, да не го разсейват с поведението си – да не говорят високо, да не пускат силно музика.
 6. Да сядат на задната седалка, ако не са навършили 12 години.
 7. Да не подават главата, ръцете или краката си през прозореца/люка.
 8. Да се качват и слизат от страната на тротоара.
 9. Да пазят околната среда. Да не изхвърлят нищо през прозореца.
 10. Да бъдат взискателни към водача, ако не си е поставил колан/каска.
 11. Да бъдат критични към водача, ако превишава скоростта или нарушава други правила.
 12. Да помнят, че ако превозното средство е повредено и го теглят, е забранено в него да има пътници.

.

.

.

ПЛАН БДП – 2022/2023 ГОДИНА

СЕДМИЦА НА ПЕШЕХОДНАТА БЕЗОПАСНОСТ!

ПОСЛАНИЯТА НА ЕСЕННИЯ ЛИСТ

Скъпи приятели! И тази година успяхме да реализираме тази страхотна инициатива, а нашите ученици бяха още по-ентусиазирани тази година….. Всички те призовават шофьорите да карат внимателно!

.

Нека се пазим взаимно на пътя!

Разгледайте творенията на децата и споделяйте

.

.

ПЛАН ЗА ДЕЙНОСТТА НА КОМИСИЯТА ПО БДП ПРЕЗ УЧЕБНАТА 2021/2021 ГОДИНА

.

ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ ПЛАН ЗА ДЕЙНОСТТА НА КОМИСИЯТА ПО БДП ПРЕЗ УЧЕБНАТА 2020/2021 ГОДИНАТУК

.

Световен ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия

С решение от 26 октомври 2005 г. на Генералната асамблея на Организацията на обединените нации всяка трета неделя на месец ноември е определена за Световен ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. Всяка година Министерство на вътрешните работи се присъединява към събитията в памет на загиналите при движение по пътищата на страната и извън нея. През 2020 г. Световният ден е на 15 ноември.

В тази връзка, Ви предоставяме писмо-обръщение на министъра на вътрешните работи Христо Терзийски – тук

В първата половина на месец ноември 2020 г. в 90. СУ се проведоха дейности по инициативата „Посланията на есенния лист”. Включиха се 10 паралелки от 1-ви до 7-и клас, като те участваха чрез изписване на послания върху есенни листа, изготвяне на рисунки и апликации, табла с есенни листа, стоп ленти и други. Посланията бяха насочени към родителите, шофьорите и цялото общество.

Поради епидемиологичната обстановка в страната дейностите се проведоха само в рамките на отделните класове.

124376398_4828429537198200_6304149204582060564_n 124586082_4828429780531509_3759316432940495521_n 124681490_4828429313864889_7112674570004504653_n 124922158_4834992669875220_5700831181265060285_n 125076387_4834992499875237_8354653480238233492_n 125216027_4834992916541862_5725319415464647582_n

DSC01593 DSC01592 DSC01591 IMG_20201111_120523 IMG_20201112_130823

rbt

IMG_20201111_113224 IMG_20201113_132757 IMG_20201113_132818 Есенен лист 1

СБА търси най-отговорните млади шофьори за кампанията

Най-добър млад шофьор на България

Съюзът на българските автомобилисти организира единствената по рода си социална кампания за млади шофьори в България.

Водачите на възраст между 18 и 26 години са особено рискови на пътя и по официални данни участват в 1/3 от всички инциденти в страната.

Кампанията се подкрепя от Главна дирекция „Национална полиция“, Пътна полиция, Български Червен кръст и за първи път се провежда под егидата на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

Помогнете ни да достигнем до повече младежи.

В кампанията може да участват:

 • ученици, студенти, завършили курсисти.
 • те трябва да са на възраст 18-26г. с валидна шофьорска книжка и стаж до 5 години зад волана.
 • не трябва да имат съставени актове за нарушения.

За да участват в кампанията, те трябва да се регистрират на www.mladshofior.bg до края на м. август. След регистрация се решава онлайн тест в рамките на 20 минути. Тестът включва въпроси от Закона за движение по пътищата и практиката. Голямата награда за победителя е чисто нов автомобил за 1 година.

Повече за кампанията
Facebook
Instagram
Website
Мерки и дейности по безопасност на движението по пътищата (коледната и зимната ваканцияБДП) през зимния сезон, празниците, коледната и зимната ваканция

,,Практически препоръки за опазване на децата и юношите в пътното движение за лято 2013 г. “

Десетте заповеди на шофьора

Обръщение към родителите на малките ученици

Проект „До училище пеша“

ТРЕТА ГЛОБАЛНА СЕДМИЦА ЗА ПЪТНА БЕЗОПАСНОСТ НА ОРГАНИЗАЦИЯТА НА ОБЕДИНЕНИТЕ НАЦИИ, ПОСВЕТЕНА НА БЕЗОПАСНОСТТА НА ДЕЦАТА. 4-11 МАЙ 2015г.