Добре дошли в сайта на 90. СУ !

Добре дошли в сайта на 90. СУ !

За да отговори на нуждите на определена обществена необходимост, в новопостроена сграда, в току-що обособяващия се комплекс в София – Люлин, на 15.09.1976 г., зазвънява първия учебен звънец. Училището е Основно, а първото му име е „ Вълчо Иванов”.

Паметни за новото училище са годините: 1977 – наградено със значка на Димитровски районен съвет; 1981 – училище градски първенец; 1982 – Вимпел на Министерски съвет на НРБ – връчен лично от тогавашния Министър на Образованието Писарски.

През учебната 1984/85 г. 90то училище става ЕСПУ (Единно средно политехническо училище) и вече има впечатляващата бройка от над 2680 ученика.

Учебната 1989/90 училището посреща със самочувствието на учебна институция, която е одобрена да проведе експеримент по профилирано обучение в девети клас. Профилите са хуманитарен, химико-биологичен и технологически. Не закъсняват и първите резултати – 70% се реализират във висшите учебни заведения – предимно СУ „ Кл. Охридски”.

За да откликне на новите предизвикателства на 23.12.1993 г., 90то ЕСПУ приема името на легендарния революционер и освободител на Аржентина, Чили и Перу – генерал Хосе де Сан Мартин в присъствието на посланика на Република Аржентина у нас Негово Превъзходителство г-н Виктор Хосе Бианкули, както и на посланиците на Чили, Перу, Уругвай, Бразилия и Кралство Испания.

От следващата 1994/95 се въвежда ранно чуждоезиково обучение с испански език, езикът на който говорят повече от 500 милиона души в света и прием по Наредба № 11 с испански език.

Не е лесно от квартално Основно училище да станеш образователен център, който поколения жители на Люлин да предпочитат . Това се дължи на висококвалифицирани и опитни преподаватели, някои автори на книги и учебници, на вече завършилите 90 ученици, намерили своето достойно място в обществото и различни области на живота.

Училището днес предлага образование, съобразено с националните и европейски стандарти, партнира си с училища и институции у нас и чужбина – Посолството на Република Аржентина, българското училище в Братислава и др.