Какво е да си лекар?

Защо диагнозата рак вече не е присъда? 

На 23 юни 2023г. учениците от 90 СУ “Ген.Хосе де Сан Мартин” преживяха много специален час по Вдъхновение.  

Един от най- добрите български онколози, д-р Росица Кръстева, началник онкологичен център в една от най- модерните болници на Балканите “Уни Хоспитал”, гр.Панагюрище, гостува, за да им разкаже какво е да си лекар. Въпреки трудната задача, която д-р Кръстева има, лекувайки тежко болни хора, учениците забелязаха, че тя е запазила усмивката си, светлите мисли, оптимизма си. 

Д-р Кръстева се върна много назад в човешката история и разказа на учениците от седми, осми и девети клас за убежденията на великия Хипократ относно лекуването на рака. Сравни теорията му с практиката на днешните лекари, като разказа за успехите им и доказа колко е напреднала медицината (и то в последните двадесетина години). Учениците демонстрираха голям интерес към темата и обсипаха д-р Кръстева с въпроси: как да се предпазят от болестта рак, ваксините могат ли да помогнат, какви са първите симптоми… Попитаха я има ли смисъл да си лекар, ако не можеш да излекуваш всички? Д-р Кръстева, с присъщата за нея игрива мъдрост, им отговори: “ Всеки умира, с такава “програма” сме дошли на този свят. Работата на лекарите е да поддържат здравето на пациентите си в добро състояние колкото е възможно по- дълго. Но това животът Ви да бъде смислен зависи изцяло от Вас- този е въпросът, по който трябва да разсъждавате. И най- добре започнете още сега.”

Д-р Кръстева сподели, че тайната й мечта, когато е била ученичка, е била да стане актриса. Е, въпреки че българският театър е загубил много, след като си е позволил да я изпусне, всички нейни пациенти са изключено благодарни на Съдбата, че това се е случило. 

Благодарим на д-р Кръстева за вдъхновяващата среща!

.