Посещение на контраадмирал о.з. Марсело Тарапов

Днес беше осъществена среща с контраадмирал о.з. Марсело Тарапов.
Той е генерален директор на обучението и подготовката на Военноморските сили на Аржентина – Армадата, и почетен професор на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.
Негова лична заслуга е включването на двама офицери от Морско училище: командира на научноизследователския кораб 421 – „Св. св. Кирил и Методий“, от състава на ВВМУ – капитан II ранг Николай Данаилов, и неговия помощник – капитан III ранг Радко Муевски, в курсове по антарктическа навигация в Училището по морски науки на ВМС на Аржентина през 2021 и 2022 г.
Самият контраадмирал Тарапов има 12 експедиции до Антарктида и е действащ президент на Antarctica Academy в Аржентина. Той е добре запознат с антарктическата програма на България и поддържа близък контакт с Военноморските сили на страна ни.

При пристигането си в училището той поднесе цветя пред бюста на “Ген. Хосе де Сан Мартин”.
След това срещата се осъществи в СТЕМ центъра на 90.СУ пред учениците от 10Б клас и учители. 🤩
Изключително интересна и полезна информация беше представена, почти като разказ, а учениците останаха много доволни от срещата си с него.
Най-интересното е, че предстои интересна новина свързана с училището в една от базите на Антарктида, но това ще остане изненада. 🤫

Контраадмирал о.з. Марсело Тарапов беше придружен от Посланика на Република Аржентина в България – Негово Превъзходителство Алехандро Сотнер Мейер и ръководителят на консулския отдел в посолството на Република Аржентина Даниел Котини.