Дигитални умения за добро бъдеще

 

 

1580475169

“Дигитални умения за добро бъдеще”

 

Групата се състои от ученици от 9 и 10 клас. Фокусът на сформирания клуб е развиването и най-вече прилагането на усвоените знания в използването на приложенията на Microsoft и Google в конкретни практически задачи и въпроси, възникващи в реална среда.

За приключването на работата на клуба учениците  попълниха анкета и участваха в изработването на обща презентация, в която представиха наученото до този момент.

Резултатите от попълването на анкетата показаха, че учениците са удовлетворени от участието си в клуба и са развили дигиталните си компетентности в много отношения. Ето някои от тях:

  • могат да търсят информация по зададена тема, като използват различни канали, да запазват намереното съдържание под различни формати и да го обработват, за да изработят собствен продукт според поставената задача;
  • могат да споделят съдържание, да използват облачни услуги и да работят в екип, използвайки общ ресурс и създавайки общ продукт;
  • умеят да инсталират програми и да променят настройките им;
  • наясно са с използването на потребителско име и парола, как да пазят акаунтите си и създаденото от тях съдържание, използват антивирусни програми, разпознават фишинг имейл
  • използват различни средства за комуникация, осъществяват видеоконферентна връзка, споделят съдържание;
  • наясно са с влиянието на цифровите технологии върху физическото и психическото здраве и вземат необходимите мерки.

Това, от което учениците посочват, че имат необходимост са критерии, по които да оценяват надеждността на намерената информация. Освен това не умеят да използват инструменти и шаблони за създаване на уеб страница или блог.

В създаването на презентацията се представиха Мохамед Алаши, който разказа как се използват различни шаблони за направа на поздравителни картички  и Йоан Колев, който сподели своя опит за използването на антивирусни програми.

 

Legal risk in digital economy