1 НОЕМВРИ – ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

Денят на народните будители е посветен на делото на книжовниците, просветителите,  борците за национално освобождение и българските учители. Това са онези хора на духа, словото и действието, които през вековете са запазили ценности на нацията и нейния морал. Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Неофит Рилски, Неофит Бозвели, братя Димитър и Константин Миладинови, Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов и много други са българските народни будители. 

За първи път Денят на народните будители се чества прeз 1909 година в Пловдив. От 1 ноември 1923 година с указ на цар Борис III е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи. През 1945 година празникът е забранен. Честването му се възобновява със Закон през 28 октомври 1992 година. Тогава той е обявен официално за Ден на народните будители и неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната.

Всеки български учител с всеотдайния си труд  е един от съвременните будители. Бъдете здрави, успешни и много щастливи, будители от 90. СУ „Генерал Хосе де Сан Мартин“, гр. София 

Честит празник!

.

Отбелязахме 1 ноември – Деня на народните будители – СПГ по икономика "Д-р  Петър Аладжов"