СЪЗДАТЕЛЯТ НА PISA: ВИДЯНОТО ТУК МЕ ПРАВИ ОПТИМИСТ ЗА БЪДЕЩЕТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО В БЪЛГАРИЯ

.

За първи път д-р Андреас Шлайхер е на посещение в България, а визитата е по инициатива на проф. Галин Цоков, министър на образованието и науката, Министерство на образованието и науката.

Изключително сме щастливи да споделим с вас, че д-р Шлайхер посети нашето училище и остана очарован от организацията на обучение. Той е създател на PISA и директор на дирекцията за „Образование и умения“ в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и е специален съветник по образователни политики на главния секретар на Организацията. На срещата пристваха и Министъра на образованието г-н Галин Цоков, Зам.-министъра на образованието г-жа Наталия Митева, съветник на министъра г-жа Нели Колева, както и представител на СО район „Люлин“ – г-н Петър Зарева, Зам. кмет.

Г-жа Йорданка Неделчева – Директор на 90. СУ и екип от учители и ученици представиха работата през Големи въпроси и СТЕМ центъра на училището.

На посещението екип от учители – Лилия Борисова, Кръстина Иванова, Силвия Манолова и Михаил Пасков показаха как протича един ден на обучение в 90. СУ. Децата от 5, 7 и 8 клас показаха днешните си занимания, като работа с 3D принтер, изработка на сапуни, работа в лаборатория и какъв е процеса на създаване, разработка и завършване на така наречения „Голям въпрос“.

Неуморната работа на целият екип на 90. СУ поставя училището на изключително високо образователно ниво, не само в България, но и чужбина.

Много интересно нещо, което д-р Шлайхер споделя е, че: „Ученето трябва да е интересно и увличащо младите хора. Нашите общества се променят.“ и е прав.

Учениците трябва да са увлечени в процеса на обучение, като по този начин и мотивацията им ще бъде висока. Всички трябва да се стремим към това да се развиваме и усъвършенстваме.